• 6932281882
  • 6932281882

Καρκίνος παχέος εντέρου

νεόπλασμα παχέος εντέρου, καρκίνος, κολονοσκόπηση

Καρκίνος παχέος εντέρου

Κολονοσκοπηση, παχυ εντερο καρκινος παχέως εντέρου Θεραπευεται με Λαπαροσκοπηση και ρομποτική χειρουργικη απο τον χειρουργο στην Αθηνα και την Σαλαμινα

Το παχύ έντερο αποτελεί μία από τις πολύ συχνές εστίες εμφάνισης καρκίνου σε γυναίκες και άνδρες. Το όργανο έχει μήκος περίπου 1-1.5 μέτρα και μπορεί να εμφανίσει καρκίνο σε οποιοδήποτε σημείο του (τυφλό, ανιόν, εγκάρσιο, κατιόν, σιγμοειδές, ορθό).Αν και υπάρχει κληρονομικός καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μικρές ηλικίες, η νόσος είναι συχνότερα (σε ποσοστό 90% - 95&) σποραδική και εμφανίζεται σε ασθενείς άνω των 50 ετών.

Η έγκυρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά καθώς στον καρκίνο του παχέος εντέρου όσο πιο νωρίς (μικρότερο στάδιο) τεθεί η διάγνωση και εφαρμοσθεί η ενδεδειγμένη θεραπεία, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα μακροπρόθεσμης επιβίωσης από τη νόσο. Έτσι καθίσταται σαφής η τεράστια σημασία της επαγρύπνησης του γενικού πληθυσμού και της αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε κάθε περίπτωση εμφάνισης οποιωνδήποτε συμπτωμάτων.

colon cancer 01

 

warning

ΠΡΟΣΟΧΗ Οι ασθενείς που εμφάνισαν καρκίνο παχέος εντέρου σε ηλικία κάτω των 50 ετών, καθώς και τα άτομα με συγγενείς στην εξ αίματος οικογένειά τους με άλλα νεοπλάσματα (καρκίνος παχέος εντέρου, μαστού, ενδομητρίου, προστάτη κ.α.), μπορούν ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη διενέργεια γενετικού ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, μία ενημερωτική και συμβουλευτική συζήτηση καταρχήν με τον ιατρό, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς ή/και τους συγγενείς στη λήψη της απόφασης για το αν πρέπει να γίνει ο σχετικός έλεγχος για κληρονομικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

warning

 

Συμπτώματα

  •  Αναίτια πτώση αιματοκρίτη (αναιμία). Γίνεται πάντοτε αντιπαράθεση με το συνήθη αιματοκρίτη π.χ. σύγκριση με την προ έτους εξέταση.
warning

ΠΡΟΣΟΧΗ Η ανεύρεση χαμηλού αιματοκρίτη σε συνδυασμό με χαμηλό σίδηρο (σιδηροπενική αναιμία), ιδίως σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, αποτελεί εύρημα που χρήζει άμεσης διερεύνησης με ενδοσκόπηση κατωτέρου πεπτικού (κολονοσκόπηση), εφόσον δεν υπάρχει διαγνωσμένη αιτία αναιμίας. Η δυστυχώς συχνή πρακτική λήψης σιδήρου για τη διόρθωση της αναιμίας, συμπτωματικά μόνο και παροδικά μπορεί να βελτιώσει τη σιδηροπενική αναιμία, οδηγεί όμως σε τραγική καθυστέρηση της έναρξης της θεραπείας και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης από τη νόσο.

warning
  • Αλλαγή στην συχνότητα των κενώσεων, ιδίως όταν περίοδοι δυσκοιλιότητας εναλλάσσονται με περιόδους ευκοιλιότητας (λόγω της στένωσης του αυλού του εντέρου από τον όγκο η οποία αίρεται και επανεγκαθίσταται περιοδικά).
  • Αίσθημα διόγκωσης της κοιλιάς, σε συνδυασμό με πόνο και αναστολή αποβολής αερίων και κοπράνων.
warning

ΠΡΟΣΟΧΗ Ο παραπάνω συνδυασμός συμπτωμάτων περιγράφει την εγκατάσταση μηχανικού ειλεού, ατελούς ή πλήρους μερική ή ολική απόφραξη του παχέος εντέρου από τον όγκο), ο οποίος αποτελεί επείγουσα χειρουργική πάθηση και χρήζει άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

warning
  • Απώλεια αίματος από τον πρωκτό, χρώματος σκούρου κόκκινου ή σχεδόν μαύρου αναμεμειγμένου με τα κόπρανα.
warning

ΠΡΟΣΟΧΗ Συχνή αιτία καθυστέρησης της έναρξης της ενδεδειγμένης θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η εσφαλμένη απόδοση της απώλειας αίματος από τον πρωκτό σε υπαρκτή ή ανύπαρκτη αιμορροϊδοπάθεια. Εάν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στη λεκάνη ή στο χαρτί της τουαλέτας, ανεξαρτήτως του αν πάσχει από γνωστή αιμορροϊδοπάθεια ή ραγάδα δακτυλίου, αποτελεί βασική προτεραιότητα η διερεύνηση του κατωτέρου πεπτικού με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση)

warning
  • Απώλεια βλέννας από τον πρωκτό
  • Πόνος στην πύελο
  • Ψηλαφητή διόγκωση στην κοιλιά
  • Απώλεια βάρους ή/και όρεξης για φαγητό
  • Συνεχής δεκατική πυρετική κίνηση

 

Διάγνωση

Η υπόνοια του καρκίνου του παχέος εντέρου τίθεται κατά τη λήψη ιστορικού, βάσει συμπτωμάτων και με την κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει απαραιτήτως και την δακτυλική εξέταση του εντέρου από τον πρωκτό. Εφόσον βάσει ιστορικού και κλινικής εξέτασης τεθεί η ένδειξη, διενεργείται ενδοσκόπηση του κατωτέρου πεπτικού ή αλλιώς κολοσκόπηση (ο όρος κολονοσκόπηση που αποτελεί αντιδάνειο από τον αγγλοσαξωνικό όρο colonoscopy, αν και εσφαλμένος, χρησιμοποιείται στο παρόν κείμενο, καθώς αυτός έχει δυστυχώς επικρατήσει στην καθομιλουμένη). Η ενδοσκόπηση, εφόσον είναι πλήρης, αναδεικνύει την όποια παθολογία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου (πολύποδας, καρκίνος κλπ) και μάλιστα επιτρέπει τη λήψη δείγματος για την ιστολογική επιβεβαίωση της υποκείμενης πάθησης. Έτσι καθίσταται εφικτή η ακριβής διάγνωση του τύπου του καρκίνου, δεδομένο απολύτως απαραίτητο για τη χάραξη της βέλτιστης θεραπευτικής στρατηγικής. Πέραν της ενδοσκόπησης, διάφορες άλλες εξετάσεις αιματολογικές (καρκινικοί δείκτες όπως το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο CEA) και απεικονιστικές (CT υπολογιστική / αξονική ή MRI μαγνητική  τομογραφία άνω-κάτω κοιλίας και θώρακος) είναι απαραίτητες προκειμένου να προσδιορισθεί το στάδιο του καρκίνου (δηλαδή το πόσο έχει προχωρήσει τοπικά ή/και συστηματικά). Με βάση αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται οι αποφάσεις για το θεραπευτικό πλάνο που πρόκειται να προταθεί στον ασθενή.

 

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου αποφασίζεται με βάση τα δεδομένα του κάθε ασθενούς και η όποια επέμβαση μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με άλλες μορφές θεραπείας (χημειοθεραπεία, ακτινοβολία κλπ), πριν ή μετά από αυτές. Η απόφαση του θεραπευτικού σχήματος λαμβάνεται με συνεκτίμηση των δεδομένων από το χειρουργό, τον ογκολόγο, τον ακτινολόγο, τον ακτινοθεραπευτή και τον παθολογοανατόμο. Η αφαίρεση του καρκίνου, όπου και αν αυτός ανευρίσκεται στο παχύ έντερο (καρκίνος τυφλού, καρκίνος ανιόντος κόλου, καρκίνος δεξιάς κολικής καμπής, καρκίνος εγκαρσίου κόλου, καρκίνος σπληνικής καμπής, καρκίνος κατιόντος κόλου, καρκίνος σιγμοειδούς κόλου, καρκίνος ορθού), οφείλει να γίνεται με τήρηση των αρχών της χειρουργικής ογκολογίας, ήτοι την πλήρη αφαίρεση της νόσου με επαρκή χειρουργικά όρια και λεμφαδενικό καθαρισμό. Αυτά ισχύουν ανεξαρτήτως της εφαρμοζόμενης χειρουργικής τεχνικής, η οποία μπορεί να είναι ανοικτή, λαπαροσκοπική ή ρομποτική. Βεβαίως, τα οφέλη των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών είναι σημαντικά και σχετίζονται με λιγότερες τοπικές επιπλοκές από τη χειρουργική τομή, λιγότερες μεταγγίσεις, ταχύτερη ανάρρωση και φυσικά πολύ καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα. 

info

Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για τα νεοπλάσματα / καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

info