• 6932281882
  • 6932281882

Συχνές Επεμβάσεις

Εδώ θα βρείτε βασικές πληροφορίες για ορισμένες από τις συχνότερες επεμβάσεις της καθημερινής χειρουργικής πράξης (κατά αλφαβητική σειρά). Εάν η επέμβαση για την οποία ενδιαφέρεστε δεν περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα μας, ή εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατώντας ΕΔΩ.

Ανεξαρτήτως είδους επέμβασης υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε προγραμματισμένο χειρουργείο. Ουσιαστικά το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση επείγουσας επέμβασης, δεδομένης όμως της έλλειψης χρόνου και των πιεστικών συνθηκών, συνήθως δεν υπάρχει χρόνος για την αντίστοιχη ενημέρωση του οξέως πάσχοντος ασθενούς.

Επεμβάσεις για Αιμορροΐδες - Αιμορροϊδοπάθεια

Η ύπαρξη πληθώρας διαθέσιμων εναλλακτικών επεμβατικών/χειρουργικών επιλογών για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας υποδηλώνει σαφώς το ότι δηλαδή δεν υπάρχει η "τέλεια" μέθοδος, που να ενδείκνυται απολύτως σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, βαθμού αιμορροϊδοπάθειας, συνυπαρχουσών παθήσεων και άλλων χαρακτηριστικών.

Κήλες - Hernias

Η ύπαρξη κήλης στο κοιλιακό τοίχωμα, είτε αυτή είναι εγγενής (ομφαλοκήλη, επιγαστρική), είτε αυτή είναι επίκτητη (μετεγχειρητική), αποτελεί μία σοβαρή χειρουργική πάθηση. Η βασική αρχή της αντιμετώπισης όλων αυτών των κηλών είναι η αποκατάσταση χωρίς τάση με τη χρήση πλέγματος.

Βουβωνοκήλη - Inguinal Hernia

 Ιστορικά έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες επεμβάσεις για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Εδώ και περίπου 30 χρόνια έχει πλέον επικρατήσει σχεδόν καθολικά η έννοια της αποκατάστασης χωρίς τάση με την τοποθέτηση πλέγματος. Για το λόγο αυτό εδώ θα αναφερθούν εν συντομία μόνο οι αντίστοιχες τεχνικές.

Νοσογόνος παχυσαρκία - Morbid obesity

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, όταν γίνεται βάσει ενδείξεων και με το σωστό τρόπο, αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική ουσιαστική λύση του προβλήματος. Με την έλευση της λαπαροσκοπικής και αργότερα της ρομποτικής χειρουργικής, οι επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας έγιναν εκτός από αποτελεσματικές και ιδιαίτερα ελκυστικές για ασθενείς και χειρουργούς, λόγω του ελάχιστου τραύματος που προκαλούν.

Επεμβάσεις για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή/και διαφραγματοκήλη

Κατά παράδοση, η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), με ή χωρίς συνοδό διαφραγματοκήλη, ήταν συντηρητική ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1980, οπότε και διαδόθηκαν ευρέως αποτελεσματικά φάρμακα κατά της γαστρικής οξύτητας. Βασική αιτία για το γεγονός αυτό ήταν, πως οι διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές ήταν μεν αποτελεσματικές αλλά και ιδιαίτερα τραυματικές. Με την έλευση της λαπαροσκόπησης τη δεκαετία του 1990 το τοπίο άλλαξε δραματικά. Σήμερα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση ως και η ρομποτικά υποβοηθούμενη, αποτελούν δόκιμες, τεκμηριωμένες, αποτελεσματικές και κυρίως ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επιλογές αποκατάστασης της ΓΟΠ ή/και της διαφραγματοκήλης. Οι ανοικτές επεμβάσεις έχουν (ή τουλάχιστον οφείλουν να έχουν) ιστορική μόνο αξία και ως εκ τούτου δεν θα αναφερθούν εδώ.
 

Παθήσεις παχέος εντέρου - Colorectal diseases

Διάφορες παθήσεις του παχέος εντέρου και του ορθού αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Σε κάθε περίπτωση ένα τμήμα του παχέος εντέρου αφαιρείται (κολεκτομή, ολική αφαίρεση μεσοορθού) και αναλόγως της πάθησης συναφαιρείται και ο κυτταρολιπώδης ιστός που το περιβάλλει, ο οποίος περιέχει τα αγγεία, τα νεύρα και κυρίως τους λεμφαδένες του (μεσεντέριο).

Θυροεειδοπάθεια - Thyroid Disease

Η σύγχρονη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα αλλά και των παραθυρεοειδών, σε μεγάλο βαθμό έως και σήμερα γίνεται με την κλασσική ανοικτή τεχνική, όπως αυτή έχει μετεξελιχθεί και διαμορφωθεί με βάση τις αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Αυτό το οποίο έχει αλλάξει σημαντικά είναι το μέγεθος της τομής.

Σκωληκοειδής απόφυση - Appendix

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα έχει αποκλειστικά και μόνον μία οριστική θεραπεία, τη χειρουργική αφαίρεση της φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή). Το δύσκολο, ακόμη και σήμερα, δεν είναι να αποφασίσει κανείς εάν θα οδηγήσει στο χειρουργείο έναν ασθενή που πάσχει από οξεία σκωληκοειδίτιδα, αλλά το εάν όντως πάσχει από αυτήν.

Κύστη κόκκυγα - Pilonidal disease

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι χειρουργική και αποσκοπεί στην κένωση του περιεχομένου και στην  καταστροφή της λειτουργίας του τοιχώματος της κύστης. Για να γίνει αυτό η βασική χειρουργική αρχή μέχρι και περίπου πριν από μία δεκαετία ήταν η αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων που εξορμώνται από αυτήν.