Κύστη κόκκυγα

Κύστη κόκκυγα

Η Κύστη κόκκυγα, συριγγιο θεραπεία με  λειζερ ή υπερήχοι απο τον χειρουργο στην Αθηνα και στην Σαλαμινα

Η κύστη κόκκυγα είναι μία πάθηση γνωστή από την αρχαιότητα, η οποία όμως, εφόσον προκύψει, ακόμα και σήμερα, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας για τους πάσχοντες, οι οποίοι είναι συνήθως άνδρες νεαρής ηλικίας με έντονη τριχοφυΐα στη ράχη και στους γλουτούς.

Κύστη κόκκυγαΗ κύστη εμφανίζεται στην κοκκυγική περιοχή (μεταξύ των δύο γλουτών) σε ικανή απόσταση από τον πρωκτό. Αναλόγως του χρονικού διαστήματος που θα μεσολαβήσει από την εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι την αφαίρεσή της, μπορούν να εμφανιστούν διάφορες επιπλοκές (απόστημα, συρίγγια, κλπ). Η θεραπεία είναι σε κάθε περίπτωση χειρουργική.

 Συμπτώματα

  • Ερυθρότητα, ερεθισμός, πόνος και οίδημα (διόγκωση) στην κοκκυγική περιοχή, που μπορεί να είναι τόσο έντονα που να εμποδίζουν τον πάσχοντα από το να καθήσει.
  • Εκκροή πύου, που λερώνει το εσώρουχο.

Διάγνωση

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα συνήθως είναι προφανής από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς. Απεικονιστικός έλεγχος χρειάζεται εξαιρετικά σπάνια, όταν υπάρχει αμφιβολία για το αν πρόκειται για κύστη κόκκυγα ή περιεδρικό απόστημα.

Αντιμετώπιση

Όταν η κύστη διαπυηθεί, εμφανίζει συμπτώματα όπως πόνο, ερυθρότητα, ή εκροή υγρού. Στην περίπτωση αυτή της οξείας φάσης, η αντιμετώπιση είναι απλή χειρουργική διάνοιξη σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.  Μετά τη διάνοιξη και αφού υποχωρήσει πλήρως η φλεγμονή, είναι η κατάλληλη στιγμή για την οριστική χειρουργική αφαίρεση της κύστης. Αυτή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους από την ανοικτή και την ημίκλειστη αφαίρεση με νυστέρι, διαθερμία, laser ή διαθερμία υπερήχων (RF) έως την ελάχιστα επεμβατική εξάχνωση με laser (FiLaC).

 

warning

ΠΡΟΣΟΧΗ Η περίφημη "συντηρητική αγωγή", δηλαδή η χορήγηση αντιβιοτικών και παυσίπονων, όπως αυτή δυστυχώς εφαρμόζεται από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ακόμα και από χειρουργούς, ουδεμία θέση έχει στην αντιμετώπιση της οξείας φάσης στην κύστη κόκκυγα. Αυτό συμβαίνει διότι η αγωγή συνήθως είναι αναποτελεσματική και επιτέπει την αύξηση του μεγέθους της κύστης. Επιπροσθέτως, ακόμα και αν υποχωρήσουν τα συμπτώματα, η παραμονή της διαπυηθείσας κύστης υπό αυξημένη πίεση οδηγεί σε περαιτέρω τοπική καταστροφή φυσιολογικών πέριξ ιστών και δυστυχώς στην διάνοιξη μη φυσιολογικών οδών δια αυτών, των περίφημων συριγγίων.

warning

 

info

Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για κύστη κόκκυγα
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

info

Στείλτε την ερώτηση ή το σχόλιό σας

Συμπληρώστε το ονοματεπώνυμό σας
Συμπληρώστε ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ το τηλέφωνό σας
Συμπληρώστε το e-mail σας Η διεύθυνση email ΔΕΝ είναι έγκυρη
Συμπληρώστε το μήνυμά σας

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία περιήγησής σας. Εάν συμφωνείτε πατήστε αποδοχή.